Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Въпроси и отговори

Ако в главата Ви често се въртят интересни въпроси,чиито отговор не знаете, ако има конкретни неща, които не Ви оставят да заспите или просто желаете да чуете мнението на някой от авторите на списание DIVING BG, то тук е мястото да ги попитате за всичко онова, което Ви интересува около гмуркането, морето и всички останали теми свързани, пряко или не, с тематиката на изданието. Изпратете ни и-мейл с въпроса си, Вашето име или nickname и кой от авторите желаете да Ви отговори на адрес: editorial@divingbg.bg Ние ще се постараем в рамките на 2 дни да публикуваме на сайта, Вашия въпрос и Нашият отговор.

Въпроси и отговори

Какво се случва ако ми свърши въздухът?
Това не е обичайно, понеже разполагате с манометър (уред за отчиатане на останалия сгъстен въздух или друг дихателен газ в бутилката), който по всяко време Ви показва колко кислород имате. По този начин можете да се върнете на повърхността с резерва за сигурност. Но за да отговорим на въпроса, ако Ви свърши въздухът, Вашият водач и/или партньор са и за това, всеки има допълнителен регулатор,т.нар. Октопод, който позволява да използвате една и съща бутилка докато плувате към повърхността. Има и други варианти, които ще научите по време на тренировките.
Какви са най-честите наранявания или заболявания, свързани с гмуркането?
Слънчево изгаряне и морска болест, от които и двете са предотвратими при вземането на превантивни мерки. Най-честите наранявания, причинени от морски животни, са одрасквания и ужилвания, повечето от които могат да бъдат избегнати чрез обличане на костюм, като не стъпвате по дъното или като внимавате къде слагате ръцете и краката си.
Пречат ли на гмуркането минали проблеми с ушите, диабет, астма, алергии или пушенето?
Не е задължително. Всяко състояние, което засяга ушите, синусите, дихателната дейност, сърдечната дейност или може да измени съзнанието е притеснително, но единствено лекар може да оцени индивидуалния риск за всеки. Лекарите могат да се консултират с DAN(Divers Alert Network), ако е необходимо, при оценяването на кандидат – водолаз. www.diversalertnetwork.org
Ушите ме болят, когато стигна до дъното на плувен басейн или когато се гмуркам с шнорхел. Това ще ми попречи ли да стана водолаз?
Не, при положение, че нямате нередности с ушите или синусите. Дискомфортът е нормално усещане, когато водното налягане оказва натиск върху ушите Ви. За щастие, телата ни са създадени да се приспособяват към промени в налягането върху ушите – просто трябва да се научите как.
Какво се изисква за да започна водолазен курс?
Ако изпитвате влечение към вълненията и приключенията, има голяма вероятност да станете ненаситен PADI водолаз. Също така трябва да имате предвид следните изисквания: Минимална възраст: 10 години. Ученици под 15 години, които успешно са преминали квалификационния курс за PADI Junior Open Water Diver, могат да го повишат до PADI Open Water Diver, след като навършат 15 години. Физически: За сигурност, всички ученици попълват кратък въпросник, който задава въпроси, относно медицински положения, които могат да се окажат проблем по време на гмуркане. Ако не отговаряте на нито едно от тях, подписвате формуляра и сте готови да започнете. Ако някое от тях отговаря на вашето състояние, като предпазна мярка, Вашият лекар трябва да оцени състоянието Ви във връзката му с гмуркането и да подпише медицински формуляр, който да потвърди, че можете да се гмуркате. Водни умения: преди да завършите курса за PADI Open Water Diver, Вашият инструктор ще Ви демонстрира основните водни умения като преплувате 200 метра/ярда ( или 300 метра/ярда с маска, плавници и шнорхел). Няма времево ограничение за това и можете да използвате всички плувни стилове, които желаете. Също така ще се отпускате и седите на едно място във водата за 10 минути, като отново използвате методите, които Вие желаете. Относно физическите препятствия: Всеки, който може да покрие нормативите на курса, отговаря на изискванията за сертифициране. Има много адаптивни техники, които позволяват на индивиди с физически затруднения, за покрият тези изисквания. Индивиди с паралич, ампутации и други затруднения обикновено получават сертификата за PADI Open Water Diver. Дори индивиди с по – сериозни физически затруднения участват в гмуркането. Материали за обучение: Ще са Ви необходими и ще използвате следните тренировъчни материали по време на курса PADI Open Water Diver и за преговор и препоръки след курса. Учебника PADI Open Water Diver и филма PADI Open Water Diver на DVD или PADI Open Water Diver мултимедия ( комбинира учебника и филма за компютърно обучение). Също така ще са Ви нужни Вашият PADI дневник и Плановика за развлекателно гмуркане (Table, The Wheel TM or eRDP TM).
От какво се нуждая, за да започна?
Да избереш екипировката си е част от удоволствието на гмуркането. Твоят учебен център по гмуркане ще ти помогне да намериш правилното решение. Всяка част от оборудването изпълнява различна функция, така че цялостно то да те адаптира към подводния свят. Все пак се нуждаеш поне от собствена маска, плавници и шнорхел, когато започнеш курса PADI Open Water Diver. Твоят учебен водолазен център ще ти помогне да намериш тези, които ти пасват най-добре. Там ще те снабдят с останалото оборудване, което е включено в таксата на курса. Препоръчително е да инвестираш в собствено оборудване, когато започваш курса, защото: ще се чувстваш по-удобно, ако се научиш да си служиш със собствената си екипировка ще се чувстваш по-удобно, ако използваш екипировка, която е с твоите размери ; водолазите, които имат собствена екипировка, се гмуркат много повече да имаш твое собствено оборудване е част от забавлението на гмуркането. От каква точно екипировка се нуждаеш зависи от условията, при които ще се гмуркаш: като например - тропически климат, умерен климат, студен климат. Има и други фактори разбира се.
Страница: 1 2