Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Въпроси и отговори

Ако в главата Ви често се въртят интересни въпроси,чиито отговор не знаете, ако има конкретни неща, които не Ви оставят да заспите или просто желаете да чуете мнението на някой от авторите на списание DIVING BG, то тук е мястото да ги попитате за всичко онова, което Ви интересува около гмуркането, морето и всички останали теми свързани, пряко или не, с тематиката на изданието. Изпратете ни и-мейл с въпроса си, Вашето име или nickname и кой от авторите желаете да Ви отговори на адрес: editorial@divingbg.bg Ние ще се постараем в рамките на 2 дни да публикуваме на сайта, Вашия въпрос и Нашият отговор.

Въпроси и отговори

Здравй, продавам фотоапарат - подводен Hanimex Amphiian, profesionalen 100m, no e s lenta, polzvan e na su6a samo i e kato nov. dali shte ima nqkakyv interes ?
Кънчо Пенчев Станчев
Ако има желаещи, моля да пишат!
За съжаление,повода по който Ви пиша е отново забавения абонамент за списанието.Аз съм регистриран в сайта на spearfish.org и научавам именно от там за поредния брой ?!......мисля че,като редовен абонат би било по удачно да мога да разисквам темите в списанието своевременно,а не когато на някой разпространител му "кефне" да намине покрай адреса ми / за предния брой се наложи да чакам почти месец/
Поради проблеми с поредната разпростанителна фирма-доставчик за абонати, умоляваме Всчиките ни абонати при закъснение с доставката на новите ни броеве да осведомяват своевременно редакцията за това на тел: 0894456933 за да им бъдат изпратени списанията чрез куриерска фирма. Благодарим Ви за проявеното разбиране!
Екипът на Дайвинг БГ
Наскоро качих няколко килограма и при последното си гмуркане забелязах, че трябва да добавя няколко допълнителни баласти, за да остана долу. Дали съдържанието на телесни мазнини в тялото ми влияе върху стойността на олово, което ми е нужно за да потъна и да се балансирам?
Като общо правило, добавената телесна мазнина не увеличава способността за задържане на повърхността на водата,т.е. плаваемостта ни. По-правилно е да се каже, че Телесната мазнина изисква повече пространство, но тежи по-малко в кубични сантиметри отколкото мускулите. Ние използваме измерване, наречено специфична гравитация, за да оценим тежестта на един обект спрямо водата. Една специфична гравитация от 1 е неутрална (нито потъва, нито се задържа на повърхността), по-малка от 1 има положителна способност за задържане на повърхността на водата (плава) и по-висока от 1 е отрицателна (потъва). Човешката телесна мазнина има специфична гравитация от около 0.94, а мускулната тъкан има специфична гравитация от около 1.06. Разбира се, тялото е сложен комплект от тъкани, както и кухините, съдържащи газове и течности, така че единственият начин да проверите действително способността си за задържане на повърхността на водата, е да влезете в нея и да прецените тежестта си.
николай
След наскорошно гмуркане, забелязах млечно бяло вещество, процеждащо се от тежестите, докато изплаквах наетата от мен екипировка. Повторното изплакване не махна бялото вещество. Това олово ли е? Дали водолазите, които използват soft weights несъзнателно изпускат токсини в околната среда?
Nikolay Novkirishki
Отговор: Бялото вещество, което описвате е най-вероятно оловен оксид, процеждащ се от тежестите. Ако е такова, тогава да, това вещество не е благоприятно за околната среда, и тези тежести трябва да бъдат заменени. Обаче не всички soft weights са създадени еднакво. Намерите тежести, които минимизират този риск. Висококачествените производители използват по-твърда оловна сплав, която предпазва оловото твърдо и от разтваряне в околната среда, а някои производители обличат оловото, за да постигнат същия ефект.
Понякога се чувствам малко замаян или не на себе си, когато се издигна от гмуркане, особено през последните 6m. Какво предизвиква това? Мога ли да го избегна и дали това е нещо, за което трябва да се притеснявам?
Вашият проблем може да е причинен от alternobaric vertigo (световъртеж, свързан с променящо се налягане ), състояние, в което изпадате, когато налягането в едното ухо не е еднакво с налягането в другото. Най-вероятно налягането в средните Ви уши не се изпуска дори с такава скорост, с каквато се изкачвате. Ако проблемът е периодичен, може да е свързано със случаи на периодична конгестия (Конгестия-Кръвонапълване, наплив на кръв;на български език: Конгестия,на английски език: Congestion;Вторично главоболие), блокираща Евстахиевите тръби. Ако това се случва при всяко гмуркане, може да имате частично блокирани Евстахиеви тръби през цялото време. Ако това е случая, един специалист уши-нос-гърло може да определи какво предизвиква блокирането, и да ви каже дали има някакъв начин да го коригирате. Междувременно, има няколко неща, които можете да направите, за да намалите проблема. Първо, никога не се гмуркайте с конгестия. Второ, опитайте се да разпънете Евстахиевите си тръби като постоянно почиствате ушите си над водата всеки ден в продължение на няколко дни преди гмурканията си. Трето, винаги се спускайте много бавно, особено през последните 10 метра, и докато се спускате, изпъвайте врата си настрани. Това може да помогне отварянето на Евстахиевите тръби и да позволи на уловените газове да се измъкнат през средното ухо по-лесно. Най-накрая, използвайте зрителен ориентир, когато се спускате, за да подпомогнете намаляването на ефектите от замайване, които изпитвате.
Владимир Явашев
Аз и моят приятел се гмуркаме често заедно, и двамата сме доста добри в навигацията с компас. При скорошни гмуркания забелязах, че компасите ни дават крайно различни цифрови показатели, когато се опитват да отбележат един и същи курс. Обаче и двамата пристигахме до крайната ни дестинация. Можете ли да обясните защо се случва това?
Александър Стоянов
Отговор: Долу картата на компаса (частта вътре в компаса, която се върти), има много малък магнит, който винаги се притегля от северната посока. В зависимост от конструкцията на компаса, е възможно този магнит извънредно да премести местоположението си в картата на компаса, обикновено в резултат на това, че е бил изпуснат или поради някакъв силен удар. Но без значение от позицията на магнита върху картата, той винаги ще показва север, толкова дълго, колкото картата на компаса се върти свободно и магнита е все още прикрепен към нея. Тъй като в ситуацията, която сте описали, това предизвиква неточност в цифровите прочитания, но следвайки неточните цифри, компасът все още ще Ви позволи да плувате по прости модели като плувания по права линия, в квадрат, и в триъгълник с доста добра степен на точност.
Какво става ако получа клаустрофобия?
Въпреки че носенето на екипировка може да изглежда затрудняващо, много хора намират „безтегловността” на водолазното гмуркане за доста освобождаващо. Модерните маски за гмуркане са достъпни в полупрозрачни модели, които можете да предпочетете, ако маската Ви кара да се чувствате затворен. По време на Вашите тренировки, Вашият инструктор Ви дава достатъчно време и подготовка, за да се чувствате все по-удобно с всеки етап на обучение. Инструкторът Ви работи с Вас по Вашия ритъм, за да подсигури усвояването от Вас на всяко необходимо умение, за да станете умел водолаз, който да действа и реагира правилно под водата. Просто не влизайте в затворени пространства, като каюти или трюмове на потънали кораби, ако по принцип страдате от клаустрофобия. Когато има добра видимост морето дава чувството на свобода и шир, каквито никога до преди може би не сте усещали. Има стотици възможности за да не усетите и ни най-малък дискомфорт, ако се отпуснете.
Страница: 1 2