Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

01.10.2012
Пол Уотсън смята да остане в открити води, за да избегне арест

Природозащитникът заяви, че мисли да се завърне на борда на корабите “Sea Shepherd” като по този начин ще избегне ареста заради пребиваването му в международни води.
Пол Уотсън е глава на международната морска активиска група нар. “Sea Shepherd” и е обявен за издирване на три континента.
В извънреден коментар канадският природозащитник, който пропусна гаранцията в Германия през юли , не дава никаква информация за това къде се намира, а само споменава, че е на безопасно място и споменава, че ще се завърне на корабите си.
“Sea Shepherd” има флота от четири кораба, които по последни сведения са се насочили към Австралия и Антарктическия океан, за да съботират за поредна година ловния сезон на китове покрай Япония.
Морското право е сложно, но правните експерти твърдят, че вероятно Уотсън е в състояние да избегне полицейските власти за неопределено време, ако остане в международни води.
„Въпросът е какво ще правя от безопасното място, на което се намирам”, казва Уотсън. „Има само един отговор. Аз нямам друг избор освен да служа на своите „клиенти” китовете. Това мога да го направя много по-добре начело на кораба Стив Ъруин, командващ флота на „Sea Shephered”… тогава ще мога да се защитавам от фалшивите обвинения от Япония.
Уотсън изчезва след като е бил в затвора в Германия и по-късно пуснат под гаранция заради твърдения от Коста Рика. Уотсън напълно отрича твърденията, че е застрашавал живота на няколко акули през 2002г.
Уотсън казва, че силно подозира, че Коста Рика работи заедно с Япония за неговото екстрадиран в Япония по обвинения, че е наел член на екипаж да се качи на борда на японски китоловен кораб. Япония отдавна го е обявила за еко-терорист следващ годишни схватки между китоловните флотове и “Sea Shephered” в Антарктика.
Уотсън е избягал от Германия по сигнал след намек от източник в германското Министерство на правосъдието, че има иск за екстрадирането му от Германия към Япония. Той самият казва, е нямал друг избор освен да избяга – в противен случай е щял да бъде в някоя килия в Япония.
Той никога не е имал илюзията, че спасяването на китовете ще бъде лесна задача, но в едно нещо е сигурен, че няма да се откаже(той и неговия екипаж от доброволци) от каузата – независимо какви ще са последствията.

Източник: BBC