Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

20.09.2012
Съветска подводница от времето на Втората световна война е открита край бреговете на Швеция

Още една съветска подводница, потънала по време на Втората световна война, е открита от шведски водолази на дъното на Балтийско море. За принадлежността на подводницата и времето на нейната гибел позволява да се съди от руските букви, които все още се четат на нейния борд, и годината, поставен на прицела на 100-мм корабно оръдие – 1936 г.

Военноморски експерти изказват предположението, че това е дизеловата подводница С-6, която не се е върнала от боен поход през август 1941 г. Във всички военни енциклопедии и исторически изследвания, посветени на това време, тя се води като безследно изчезнала.

С-6 е дизел-електрическа торпедна подводница от серията IX-бис. Участвала е в Съветско-финландската и Великата отечествена войни. Била е заложена за строителство на 28 декември 1935 г в завод N189 в Ленинград под заводски номер 279. Спусната е на вода на 31 март 1938 г, а встъпва в строя на 27 ноември 1939 г. На 2 август 1941 г подводницата се отправя на своя последен боен поход към остров Борнхольм (Дания), след което нейната съдбата не е известна.

Източник: Pan.bg