Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

23.04.2012
Ражда се нов океан!

Учените установиха, че цепнатина между тектоничните плочи в етиопската долина Афар един ден ще се превърне в нов океан. Според тях основната причина за продължаващите геологични събития е рязкото изтъняване на земната кора в тази част от света.

Още през 2005 г. беше установено, че в долината Афар се случват процеси, които в близко време (по мерките на геолозите) ще превърнат част от днешна Африка в нов океан. Тогава за няколко дни в източно африканския разлом, обозначаващ границата на тектоничните плочи, възникна цепнатина, дълга почти 50 километра и широка до 7 метра. През 2009 г. бяха публикувани резултати от наблюдения, според които за 4-годишни изследвания подобни събития се случили поне 12 пъти.

В рамките на ново изследване учените се интересували непосредствено от процеса на превръщане на сушата в океанско дъно. Смята се, че активно участие в този процес вземат образуването на разломи, изхвърлянето на магма в земната кора (това води до образуването на океанските хребети) и нейното изтъняване. Въпреки това последователността на тези процеси оставала загадка.
На учените се отдало да открият, че в първите етапи на процеса изхвърлянията на магма позволява повърхността да се задържа на определено ниво. След това заради механичното напрежение вътре се получават разломи. Всичко това е съпроводено от изтъняване на земната кора, което издърпва сушата под морското ниво. Именно бързото изтъняване е причина за повишената тектонична активност в региона. Според изследователите именно този процес е в основата на формирането на океаните.

Източник: Lenta.ru и spisanie8.bg