Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

30.03.2012
Режисьорът Джеймс Камерън се спусна до Марианската падина

Американският режисьор Джеймс Камерън ("Титаник", "Аватар") стана първият човек от 50 години насам, който се спусна до най-дълбоката точка на земята – Марианската падина в Тихия океан.
Той вече се върна на повърхността на водата. Самостоятелното му спускане с подводницата Deepsea Challenger е отнело над два часа. След това Камерън е прекарал повече от три часа в изследване на морското дъно, преди бързо да се върне обратно.
Подводницата е била оборудванa с камери и светлини, за да може режисьорът да заснеме видяното в дълбините на Тихия океан. Камерън има намерение да направи документален филм за пътуването си.
Това е второто пътуване на човек до Марианската падина. Първата експедиция се осъществява през 1960 г., когато до там се спускат американският лейтенант Дон Уолш и швейцарският океанограф Жак Пикард. Те обаче са прекарали там едва 20 минути, освен това при достигане на дъното не са имали добра видимост заради тинята. Лейтенант Уолш, който сега е на повече от 80 години, е придружил Камерън до спускането му.
Преди да се гмурне, Камерън казва пред ВВС, че спускането е "сбъдната мечта". "Израснах на диета от научна фантастика във време, когато хората живееха в реалност на научна фантастика. Човекът отиде до Луната, изследваше океана – именно с това израснах, това оценявах в детството си", казва режисьорът.
Подводницата Deepsea Challenger е произведена в Австралия. Камерън прекарва последните няколко години, тайно работейки заедно със своя екип инженери по изграждането и дизайна й. Тя тежи 11 тона и е дълга над 7 метра. Камерън я нарича "вертикално торпедо", което позволява по-бързо спускане.
Капсулата, където Камерън седи е направена от дебела стомана, която може да издържи налягането от 1000 атмосфери. Останалата част е изработена от синтетична пяна (по-скоро милиони мехурчета в силиконова смес), което позволява бързото изплуване обратно на повърхността.
Освен това Deepsea Challenger може да чрез специални роботизирани "ръце" да събира камъни и проби от морското дъно. Те ще бъдат изследвани от учени в търсене на нови видове. Според Камерън именно науката е ключова за тази мисия на стойност милиони долари, финансирана от самия режисьор, Rolex и National Geographic.

Източник: www.dnevnik.bg