Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

21.01.2012
Подводница от Втората Световна Война бе Открита в Средиземно море

Маями –образователната фондация Aurora Trust, базирана във Флорида,и занимаваща се с океански изследователски дейности, реши една британска мистерия от Втората Световна Война.

Вечерта на 8 май, 1942 г., британската подводница HMS Olympus (N35) се опитала да напусне британската военноморска база Grand Harbor в Малта, която била блокирана от германци и италианци по това време.

Но Olympus не стига далеч - попада на мина и  потъва.

В продължение на близо 70 години, никой не знаеше къде точно в Средиземно море се намира дългата 283 фута подводница. Само 9 от 98-те мъже, които се намирали на борда оцелели, плувайки около седем мили в студената вода и без никакво осветление, което да ги води.

Преди една година, екипът, занимаващ се с морска археология, на Aurora Trust открил подводницата с помощта на сонар за странично сканиране. Но по това време, те не били сигурни дали точно това е тя. Екипът се върнал на мястото няколко месеца по-късно с дълбоководни роботизирани превозни средства, за да видео заснемат обекта.

"Със сигурност, имаше подводница на дъното, с непокътнато витло и отворен люк", каза Ian Koblick, който е един от основателите на Trust в Key Largo през 2003 година, заедно с неговия колега и океански изследовател Craig Mullen. "Ние бяхме сигурни, че това е подводницата Olympus, съдейки нейното местоположение и конфигурацията на торпедата, и поради самият факта, че е въоръжена."

Видеото показва оръдията на борда, антените за радиото, картечниците и мястото, на което е ударила мината в долната част на подводницата, споделя Koblick.

Видеото също така показва, и отличителна черта на клас Odin подводница: 4-инчов топ на палубата, който е намерен леко повдигнат готов за действие.

Изследването на подводницата продължило още няколко месеца преди началника на Културното Наследство в Малта да бъде удовлетворен,че подводницата наистина е Olympus.

През 2008 г. екип от технически водолази от Англия и Малта твърдели, че са открили Olympus след като били идентифицирали отличителни характеристики на намерения обект, които съответствали с тези на подводницата. Но тяхното гмуркане било кратко и при ниска видимост.

 В едно тяхно изявление тогава водолазите споделили, че със сигурност ще се върнат на мястото, за да идентифицират останките, но никога не го направили.

В понеделник, Aurora Trust получиха разрешение от властите в Малта да обявят своето откритие. "Отне време, защото те защитават своите културни ресурси," каза Koblick.

Екипът Trust планира да се срещне със служители на британското посолството във Вашингтон, за да ги информира за откритието.

Подводницата вероятно е мястото, където са починали поне няколко от мъжете, които не са успели да отцелеят.

"Това е доста тъжна история", каза Koblick. "Тези хора са били на път за вкъщи през Гибралтар."

По време на разгара на италианската и немската блокада на Малта, британският флот се е борил да запази острова снабден с гориво, храна и военни провизии. Подводниците заемали ключова роля по това време.

Olympus е пусната в експлоатация през 1927 г. и е служила на Кралския австралийски флот в Китай, преди да бъде разположена в Средиземно море, в подкрепа на съюзническите усилия.

В своята работа Trust са открили 24 древни обекти от корабокрушения, повечето от които са на повече от 2000 години. Те също така са открили и повече от дузина военни самолети и много неексплодирали военни мини от Втората Световна Война.

Археологът Timmy Gambin от Малта, преди три месеца сподели, че екипът картографира "подводния пейзаж на войната."

Olympus е най-добре запазената реликва от Втората Световна Война, която Trust са намирали.

"Това е като че ли някой е взел вашата играчка подводница и я е сложил на дъното", каза Koblick. "Едва ли има някакъв растеж."

Trust се надяват да направят документален филм за това откритие.

Източник: Stars and Stripes