Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

06.01.2012
Virgin Group се спускат в бездната

Председателят на Virgin Group, Richard Branson ще е втория пилот на специално конструираната подводница, която ще бъде потопена в най-дълбоките океански райони в света.

Проектът на Virgin Oceanic е наречен „Петте Гмуркания”, с 5.6м дългата подводница Challenger DeepFlight ще се осъществят серия от проучвателни гмуркания в период от две години, които ще започнат по-късно тази година.

Подводницата е построена от Hawkes Ocean Technologies, която като че "лети" под водата и е изключително маневрена, което ще и позволи да покрие големи площи и да достигне до трудно достъпни места на океанското дъно.

При първото потапяне едноместната машина ще бъде пилотирана от американския предприемач Chris Welsh, който придобил подводницата от авантюриста Steve Fossett.
Welsh ще потопи машината в Mariana Trench в Тихия океан, най-дълбоката известна океанска точка с 11034 м.

След това Branson ще пилотира в падината Пуерто Рико (8 605 m) в Атлантическия океан. След това предстоят гмуркания в Индийския, Южния и Северния ледовит океан.

Подводницата ще събира видео материали и други данни с  научни цели. Някои от материалите ще бъдат предоставени публично от Google Earth.

Източник: http://www.divernet.com/home_diving_news/850764/virgin_heads_into_the_deep.html