Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

29.12.2011
Малайзийския Морски Парк Отново Отваря Врати за Водолази

Страхотна новина за scuba гмуркачите в Малайзия – властите на морския парк обявиха, че девет сайтове за гмуркане ще бъдат повторно отворени, след като бяха затворени, за да се подпомогне кораловата регенерация в района.
Според Малайзийската Националната Новинарска Агенция Bernama, сайтове се намират в Pulau Perhentian, Pulau Redang, Pulau Tenggol, Pahang и Kedah. Те бяха затворени през юли миналата година поради доказателства, че настъпва обезцветяване на коралите, причинено от повишаващите се температури на морската вода.

Въпреки че гмуркането няма никаква връзка с това, беше решено, че преустановяване на действия които могат да доведат до допълнителни вреди, причинени от някои водолази, ще подпомогне кораловата регенерация.

Добрата новина от тази история е решението за повторното отваряне на сайтове, поради доказателства, че природните условия са възвърнали и са подобрили своето състояние.

Д-р Sukarno Wagiman, генерален директор в отдела отговарящ за Малайзийските Морски Паркове сподели пред Bernama: "След нашите наблюдения, ние открихме,че състоянието на морската вода значително се е подобрило, и в резултат на което 90- 100% от кораловите рифове са се регенерирали."

Не става ясно дали това означава, че коралите са се възстановили напълно, или че почти всички от тях са показали признаци на възстановяване.

Ако е настъпило почти пълно възстановяване, това означава, че обезцветяването би трябвало да е било в сравнително ранен етап, тъй като девет месеца не е достатъчно дълъг период за възстановяване на коралови рифове.

Източник: http://blog.holidays4scubadiving.co.uk/egypt-and-the-red-sea/malaysian-marine-park-reopens-divers/