Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

19.12.2011
Делфина Winter- една истинска история

Делфинът Winter участва в страхотния семеен филм "Опашката на Делфина", режисиран от Charles Martin Smith. Докато човешките герои във филма са нереални, то историята наWinter е създадена по действителен случай и делфина Winter вече е звезда, след появата му в шоуто Today на Си Ен Ен, и Би Би Си.
Winter е само на три месеца, когато се наранява, заплитайки се в капан за раци, и вследствие загубва опашката си и два прешлена. Както се обяснява във филма, без опашка за баланс и управление, един делфин получава тежки увреждания на гръбначния стълб. Д-р Mike Walsh и Ортопеди от Hanger създават изкуствена опашка за Winter, с която делфина се адаптира много добре. Уебсайта Clearwater Marine Aquarium обяснява:


Може да попитате, как човек може да подготви делфин за протеза на опашка? Това със сигурност е предизвикателство: поставяне на цялостна опашка на неопитен делфин е нещо което никога до сега не е правено! Когато за първи път започвахме да тренираме Winter да ни позволи да поставим протеза на тялото и, ние открихме, че Winter се адаптира доста добре към процеса. Въпреки това, обучението отне известно време. В течение на няколко месеца,Winter научи правилната позиция на тялото, която трябва да заеме, за да и бъде поставен разтегливия пластмасов ръкав, който се използва и при поставянето на протези при хората. Нейните треньори творчески създават нова версия на ръкава, която приляга на повече форми - тя е наистина изключителна, но може да се каже, че изглежда странна! Ръкавът, в оригиналната му форма, в крайна сметка се използва за закрепване на протезата за торса и. След като ръкава е поставен на мястото си, на мускулната част на опашката на делфина, ние на свой ред поставяме протезата върху ръкава. След като протезата е на мястото си, ние проверяваме, за да сме сигурни че плътно и удобно приляга. Ние караме Winter да поплава с нея една две обиколки на басейна и извършваме повторна проверка на опашката, преди да започнем тренировка! Опашките са движещата сила за делфините. Без нейната протеза, компенсираща липсващата опашка, Winter използва цялото си тяло, за да се придвижи напред, движейки се от страна на страна като акула. Поведенчески, нашата цел е да се използва протезата като подсещане или"дискриминационен стимул", за да плува нормално нагоре-надолу, използвайки всички мускули, които обграждат основата на опашката, и да поддържа способността си да плува удобно дори когато протезата е свалена. В последните ни сесии, ние се опитвахме да предадем идеята, че спокойното поведение е от съществено значение; да убедим игриво животно да бъде внимателно е същото като да се опитвате да накарате едно дете да е старателно и прилежно. Нашият тренировъчен процес с опашката протеза е един продължаващ процес. Както бе споменато по-рано, това отнема много творчески умове, за да се изгради това, което в крайна сметка е най-доброто за животното.
Като кадри в края на филма показва, Winter е била вдъхновение за деца с увреждания и ветерани, които се учат да се адаптират към собствените си протези. Clearwater Marine Aquarium разполага с ресурси за деца, които искат да научат повече за делфините. И вие можете да следвате Winter на Twitter: @ winterdolphin