Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

31.01.2011
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ПОДВОДНИ ФИЛМИ СОФИЯ

Международният фестивал ще се състои за първи път в България на 19-20 февруари.
Всички любители и професионалисти в областта на подводната дейност - водолази, подводни фотографи, оператори, продуценти, океанографи и морски изследователи - ще се съберат на 19-20 февруари в София за I Международен фестивал за подводни филми (International Underwater Films Festival - IUFF). Форумът се организира за първи път в България от www.ecofest.eu, като целта е да се интегрират повече хора в културното и екологичното общество, да бъдат насочени към проблемите с околната среда и да се провокира тяхната креативност. Фестивалът у нас се провежда с подкрепата на EUIFA (European Underwater Images Films Association), а каузата е обвързана с опазването на подводния свят и културното наследство на всички водни басейни в страната.

На събитието в Дома на киното гостите ще може да се "потопят" в уникална изложба с подводни снимки. В София ще бъдат представени 30 кинотворби от Великобритания, Франция, Италия, Белгия, Сърбия, Испания, България, Холандия и Унгария, награждавани на престижни европейски фестивали. Гостите и участниците на IUFF също така ще имат уникалната възможност да се запознаят с най-известните постижения в световната продукция за последните 5 години. На срещата в столицата ни са поканени известни чуждестранни и български гости със значим принос в света на подводните снимки.
Традицията за провеждане на подобни фестивали датира от 1975 г. в Антиб, Франция. Досега са проведени повече от 500 подводни форума в света, организирани с помощта на EUIFA и признати от European Environment and Sustainable Development.

Източник: www.euifa.org