Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

26.10.2010
Откриха най-дълбоките подводни вулканични отвори

Британска научна експедиция откри най-дълбоките в света подводни вулкани, известни като "черни пушачи”, на дълбочина 3,1 мили (5000 метра) в Каймановата падина в Карибския басейн. С помощта на дълбоководни роботи, управлявани дистанционно от Кралския изследователски кораб "Джеймс Кук”, учените открили на морското дъно почти половин миля по-дълбоко, отколкото някой бил виждал преди, пясъчни кули, състоящи се от мед и железни руди, от които изригвала гореща вода с температура достатъчно висока, за да разтопи олово.

Дълбоководните отвори са подводни извори, където от дъното на океана извира гореща вода. Те са видяни за първи път в Тихия океан преди три десетилетия, но повечето от тях са открити на дълбочина между една и две мили. Учените са очаровани от дълбоководните отвори, тъй като горещата вода, която струи от тях подхранва буйни колонии дълбоководни видове, които ги принуждават да пренапишат законите на биологията. Проучването на форми на живот, които виреят на такива необичайни места, налага изводи относно тенденциите в развитието на морския живот навсякъде по света, относно възможността за живот на други планети и дори относно това как се е зародил животът на Земята.

"Да видиш как от тъмнината се появяват най-дълбоките в света отвори - черните-пушачи - беше момент, изпълнен с благоговение", казва Копли, морски биолог от университета в Саутхемптън, институт за океанография (SOES) основан към Националния Океанографски Център и лидер във всички изследователски програми. "Гореща вода бликаше от приличащите на двуетажни кули комини на вулканите и това на дълбочина повече от три мили под вълните." Той добавя: "Горди сме да покажем какво може да постигне британската подводна технология при проучвания в тази област - за подводния технологичен сектор на Великобритания всяка година са нужни £ 4 милиарда годишно и в нея работят 40 000 души, което нарежда този сектор на едно ниво с космическата ни индустрия."