Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

16.10.2010
Джеймс Кемерън се спуска до дъното на езерото Байкал

Авторът на филмите "Аватар" и "Титаник" и един от най-влиятелните в шоубизнеса - Джеймс Кемерън се спусна на дъното на езерото Байкал на борда на дълбоководния апарат "Мир-1".
    Потапянето започнало на 16 август 2010, в района на Толстой, в южната част на езерото. Апарата се управлява от председателя на техническия съвет на Фонда за съдействие съхранението на езерото Байкал - Анатолий Сагалевич. Апаратът вече е достигнал дълбочина 1368 метра.
    Цялото потапяне отнемело 2-3 часа и Кемерън имал възможност да огледа дъното и бреговата ивица.
    Кемерън  пристигнал на Байкал по покана на Героя на Русия -Сагалевич. В това начинание режисьора бил съпровождан и от австралийския изследовател, участник в дълбоководната експедиция "Арктика 2007" - Майкъл МакДауел, а така също и писателката на книгата "Аватар.Илюстрован пътеводител из Пандора", Мария Вилхелм.
    Кемерън вече има опит в плаването с дълбоководните апарати "Мир". Режисьорът нееднократно се е спускал в Атлантическия океан по време на снимките на филма "Титаник".
    Освен Кемерън до дъното на Байкал са се спускали и други известни личности. През август тази възможност имаха премиер-министъра на РФ - Владимир Путин, министъра на финансите на РФ - Алексей Кудрин и президента на Монголия - Цахиагийн Елбегдорж.

Източник: www.vodnazona.com