Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

15.10.2010
Древни корали са новата надежда на рифовете

Вкаменени корали, на възраст повече от половин милион години, предлагат нова надежда, че кораловите рифове може да са в състояние да издържат на огромния стрес, наложен им от човешката дейност в наши дни.

Рифовите екосистеми са били в състояние да устоят на тежки промени в околната среда, наложени от рязкото спадане на морското равнище през последните ледникови периоди, открил международен научен екип. Това дава нова надежда за тяхната способност да издържат на увеличаващото се човешко въздействие, прогнозират учените за 21-ви век.

В първото проучване в света относно това, какво се е случило с кораловите рифове, когато нивото на океана спаднало до най-ниското отчитано някога ниво - повече от 120 метра под днешното ниво - в проучване, засягащо осем вкаменели рифа в залива Хуон, в региона на Папуа-Нова Гвинея, е направено заключението, че богато разнообразие от корали успяло да оцелее, въпреки че били различни по състав в сравнение с корали, имащи по-благоприятни условия на живот.

"Разбира се, нивото на моретата след това спада - а днес то се покачва. Но ако искаме да знаем как коралите се справят с враждебни условия, тогава трябва да проучим какво се случва при всички видове обстоятелства ", обяснява професор Джон Пандолфи от Центъра за върхови постижения при изследвания на коралови рифове ARC и университета на Куинсланд. "Видяхме какво се е случило с коралите в миналото, когато морското равнище започнало да се покачва и условията станали благоприятни за кораловия растеж: искахме да видим и какво се е случило, когато нивото на водата спаднало и условията станали неблагоприятни. "

"Това, което открихме, навежда на мисълта, че рифовите системи са в състояние да оцелеят при неблагоприятни условия. Интересна констатация от изследването е, че цели коралови екосистеми били запазени по време на по-малко благоприятните периоди с ниско морско равнище. Те вероятно са били от решаващо значение за възстановяването на близките рифове, когато условията на околната среда започнали да се подобряват.”

Източник: internet