Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

29.08.2010
Наш водолаз подобри световния рекорд по престой под вода

27-годишният NAUI инструктор Иван Железаров прекара 50 часа в морето край Китен, подобрявайки световния рекорд за най-дълго спускане в солена вода.Рекордът е посветен на Националната Асоциация на подводните инструктори (NAUI), която празнува своя 50-годишен юбилей тази година.
Предишният рекорд е на Уил Гудман от Великобритания, който е направил спускане от 48 часа 9 минути и 17 секунди.
Стартът на опита за световен рекорд бе даден на 27 август, в 13.45 ч., когато Иван Железаров се потопи на 8 метра дълбочина в морето край Китен.
През първото денонощие край него под водата непрекъснато е имало по един осигуряващ водолаз, а по-късно - двама в компанията на лекар.
Въпреки трудностите, ентусиастът успя да издържи до днес. Иван се върна на повърхността в 16.00 ч. днес, след като успешно преседя 50 часа под вода.
Водолазът е в добро здравословно състояние и след полагаща се почивка, ще бъде отново във форма за нови постижения.

Иван не е имал досег с повърхността за целия му престой под вода, а въздушния му запас е подменян от екип от 9 души. На ротационен принцип всеки от тях е стоял под водата заедно с него и го е снабдявал с пълни бутилки с въздух на всеки 90 минути.

27-годишният инструктор бе оборудван със сух костюм и се е хранил само с течна храна. Спускането е изпълнено с водолазни апарати с отворен цикъл на действие.

По време на опита за световен рекорд Иван стоя на дълбочина от 7-8 метра на специално изградена подводна станция.

Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1729706543