Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

03.04.2010
Мини подводница с кодово име: C-Quester

Тя е малка, оранжева и стърчи от прозореца, който напомня летящата чиния на Жак Виларет в „Зелева супа”. Но този малък двигател, който напомня на излязъл право от въображението на един професор Турнезол на модерната ера, не се движи: тя просто тече.

Кодовото и име: C-Quester. С изключение на няколко подводници, разработени за научни цели, които обикновено са собственост на правителствата и големите центрове за научни изследвания, С-Quester 3 е насочена с предпочитание към богати хора.

Тази частна подводница обещава достъп до морското дъно. Следвайте ръководството.

Мечта за милиардера

Берт Хутман е холандски инженер, който е направил състояние, сърфирайки на вълна в началото на компютър. През осемдесетте се заражда една идея в главата на „лудия учен”: малка подводница, отговаряща на всички изисквания за сигурност, лесна за пилотиране и с възможност да се произвежда серийно за продажбени цели. С подобен стандарт един уважаващ себе си милиардер, който притежава яхта, не би могъл да устои на подобна играчка.

Берт Хутман, заедно с неговото общество U-Boat Worx, е посветил 25 години на реализацията на мечтата си. Търговският директор на предприятието, Свен Хеере (Sven Heere), разказва за трудностите, които е срещнал неговия шеф при започването на това приключение: „той откри някакъв човек в Канада, който вече е осъществил прототипа. За нещастие тяхното сътрудничество бързо приключи. Нямаше и 4 или 5 години, откакто се зароди в главата му да построи подводница и днес...ето я!”.

Чудовище на технологията

Не е достатъчно да построиш въглероден баластов корпус, за да отидеш да изследваш морското дъно.

C-Quester е едно бижу на технологията.

„Бордовото табло” е повече като един космически кораб, отколкото просто джойстик: алтиметър, сонар, изключителна комуникационна техника...всичко има.

Под предния капак има електрическа литиево-йонна батерия, която осигурява шест часа работа и заряд на турбините, които могат да задвижват апаратурата до 4 възела. Докато кожухът на двигателя е въглероден, пилотската кабина е от изключително здрав метал, за да устои на налягането в дълбочините.

Качвайки се на борда, въздухът се вдишва, както и на повърхността. Температурата се контролира с помощта на мощен климатик и ефектите на налягането сякаш не съществуват.

Появявайки се на повърхността също толкова внезапно, тази подводница може без проблем да свали трима пасажери на 100 метра дълбочина. Единственият недостатък е, както се казва в регулаторната нота: за обекта, който е уникален по рода си, е трудно да се каже кой може да управлява този двигател.

За да се запълни тази законова празнота, фирмата предлага комплексна подготовка на купувачите, които трябва при всички случаи да имат лиценза за управление на лодка. Одобрението на оборудване от призната организация е „гладко изпълнено” на 28 юли от Свен Хeere, но все още има някои административни подробности, които да се разрешат, преди да може да започне търговска експлоатация на подводницата.

За да събудите апетита на някои от „акулите” в света на забавленията и богати клиенти от висока класа с много адреналин.

Източник: Интернет