Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

18.03.2010
Like-A-Fish или за „изкуствените хриле"

Израелски изобретател е разработил система за подводно дишане, която буквално изстисква кислород директно от морската вода, елиминирайки необходимостта от резервоари за сгъстен въздух.
Наречена "LikeAFish", системата с изкуствени хриле, захранванa с батерия, цели да екстрахира малките количества разтворен въздух, които вече съществуват във водата, за да осигури кислород за дишане на водолази, подводници и подводни райони.
Устройството е рожба на въображението на Алон Боднър.
То си служи с високоскоростна центрофуга, която намалява налягането на морската вода в малка запечатана камера.
Това позволява на разтворения въздух да премине обратно в газообразно състояние – до голяма степен по начина, по който въглеродният диоксид се освобождава от газираните безалкохолни напитки, когато освободите налягането му, като отворите капачката на бутилката.
Така освободеният въздух се прехвърля във въздушна торбичка за използване от водолаза.
Тъй като всеки литър вода съдържа около 1.5% разтворен въздух, системата на Боднър трябва да преработи около 200 литра в минута, за да удовлетвори нуждата от дишане за средностатистически човек.
Вместо да се ограничава с количеството въздух, което може да се носи в резервоар, подаването на въздух за водолаза ще зависи така само от наличната енергия на батерията.
Разработване на прототипа
„За система в затворен кръг водолазът ще има нужда от изпомпване на около 200 литра в минута (лвм (LPM)) вода при идеални условия, за да отдели един лвм кислород, който е необходим на водолаза”, казва Боднър в уебсайта на BBC Нюз.
„Еднокилограмова батерия трябва да може да осигури на водолаза един час време под вода”.
В настоящия момент системата съществува като лабораторен модел с одобрен европейски патент и е в процес на изчакване за приложение в САЩ”.
Понастоящем Боднър е ангажиран с оборудване със системата на подводен регион в Австралия.
В последствие той планира да намали размера на апарата, свеждайки го до малка, лека жилетка за водолазите; и преценява, че напълно функционален прототип е на път да се осъществи до две години.
Въпреки, че обещава да е революционно нова технология, експертите споделят известна загриженост по отношение на нея.

Системата понастоящем съществува като лабораторен модел

Вижте повече тук:

www.likeafish.biz/

Източник: Internet