Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

26.02.2010
Топ 10 на Европейските дайв дестинации

Десетте най-добри места за гмуркане в ЕВРОПА!
Европа се гордее с някои от местата за гмуркане от световна класа, с чудесна видимост и изобилие от подводен живот!
Ето класацията според списание SCUBA Diving News:

 1. Зенобия, Кипър
  Старите останки на огромен ферибот. Лежейки на левия си борд, останките от кораба започват от 15 м дълбочина и достигат до 42 м. Невероятно гмуркане. Възможно най-доброто място за дайвинг в света на дълбочини за развлекателни цели. Видимост на повече от 20 м и страхотни траектории за плуване. Необходими са няколко гмуркания, за да се види достатъчно от него.
   

 2. Блу Хол, Гозо
  Прекрасно остро спускане в синята пропаст с видимост, която изглежда безкрайна и буквално създава усещането, че сте на самия край на света. Изключително необичайно гмуркане.
   

 3. Чиркева, Малта
  Главна атракция са останките на кораба Рози MV, както и спиращата дъха подводна топография. Видимостта е много добра и има живот в изобилие: баракуди, змиорки, октоподи, сепии и дори делфини.
   

 4. Буру, Островът на човека
  Буру, със своето невероятно разнообразие и богат морски живот предлага истински невероятно гмуркане. В действителност, в зоната, изложена на бързото течение, е предизвикателство да се намери дори и един квадратен сантиметър гола скала, толкова изобилен живот има там.
   

 5. Кораби Табарка, СкапаФлоу, Шотландия
  Това гмуркане в плитчини от 18 м. е истинска красота. Един от корабите е потопен, за да предотврати подводна атака по време на Втората световна война. Обсипан с живот, той е прекрасно място. Струва си пътуването и е една от изненадите на Скапа.
   

 6. Диамантените Скали, Килке, Ирландия
  Твърди се, че съперничи на прочутия Йонгала. Това е гмуркане в студените води на ирландския западен бряг. Заливът е добре прислонен и гъмжи от живот. Теренът е пълен със скали и прагове, а водата е наистина чиста.
   

 7. Риф Едистоун, Англия
  На 12 мили от Плимут, Англия. Рифът се простира от 8 до 60 м. Обсипан със съкровища от анемони и останките от древни кораби, с огромна котва от 17 век. Зашеметяващ!
   

 8. Сека делла Колумбара, Италия
  Едно от най-добрите места за гмуркане в Средиземноморието. Стръмна, прекрасно декорирана стена, огромен пасаж от баракуди; групери, гигантски кехлибарени рибки и останките от потънал кораб. Това са останки от 74-метров кораб, който е превозвал мраморни плочи. Той е потънал през 2005 г. и почива на дълбочина от 20 м. на две части.

 9. 9.Фаноре, Ирландия
  Гмуркане по брега в кристално-чисти атлантически води с изобилие от риба.

  10.Остров Чиос, Гърция
  Малки, подводни скали и пътечки между впечатляващи скали, колоритни рифове и отвесни скали.

Източник: SCUBA Diving News; Снимка на кораба Зенобия - Михаил Заимов