Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

31.01.2010
Остров Бонер - Top Dive Destination 2010

Обявихa oстров Бонер за една от най-добрите дайв дестинации в днешно време.За осма поредна година Бонер е класиран като най-доброто място за гмуркане (в Карибско - Атлантическия басейн ) в наградите на списание SCUBA Magazine, избор номер 1 на читателите за 2010 г.


Бонер получи също 1-во място и в  шест други Карибски /Атлантически категории: за най-богат подводен  живот, най-богат макро-живот, най-добър шнорхелинг, най-добро  гмуркане от брега, най-добра подводна фотография и най-голяма ценност.

За нас е чест да получим 1-во място от 7 класации и да останем едни от най-добрите дестинации за гмуркане за осем поредни години, казва Ронела Тжин Асжо-Кроес (Ronella Tjin Asjoe-Croes), Директор на туристическата корпорация на Бонер (TCB). “Бонер – продължава тя – винаги е демонстрирал дълготрайна ангажираност в запазването и защитата на подводната среда и тези награди доказват, че водолазите продължават да поддържат общността и да ни вдъхновяват да останем лидери в устойчивия туризъм. С наскоро чествания юбилей от 30 години на Национален морски парк Бонер през 2009, паркът е задал високо ниво за днешните стандарти за морската среда. Това със сигурност показва, че Бонер е водолазен рай.”

Малко инфо за о-в Бонер:

Остров Бонер /Бонейр, Бонайре/(Klein Bonaire) е остров в Карибско море, част от Малки Антили, на север от южноамериканското крайбрежие. Един от трите острова от така наречената „група АВС“ (Аруба, Бонер и Кюрасао). Част е от Холандски Антили. Островът е малък с около 600 хектара площ. Характерен е с изключително равнинния си релеф и ниска надморска височина.Експедиция на Америго Веспучи и Хуан де Коса открива острова и го нарича Isla do Palo Brasil (Исла до Пало Бразил) или „Island of Brazilwood“ (остров Бразилууд).Туристическите справочници твърдят, че на Бонер през цялата година метеорологичните условия са идеални - средна годишна температура 28 градуса, защото е извън зоната на ураганите и винаги подухва свеж ветрец.

Главният град на Бонер е Кралендайк. Той е с население от 3061 жители (2006) и се явява главно пристанище на острова. Някога е строен от холандците, а днес има само една пътна артерия и 2-3 светофара. Спокойствието е удивително и напълно са разбираеми желанията на американските пенсионери да карат тук старините си. В Бонер е много по-цветно от Аруба. Много по-осезаемо се усеща влиянието на холандската култура. Чисто е, бутиците са подредени с безупречен вкус, във въздуха витае нещо от духа на Стара Европа.

Островът привлича любители на подводното гмуркане и на уиндсърфинга от цял свят. Чистотата на водата е невероятна-има видимост до 30 метра дълбочина.

Към основните забележителности се отнасят Форт-Оранж. Той бил построен през 1639 от Холандска Западно-Индийска компания. От 1837 форта е служел за отбрана. През 1932 към него е построена каменна кула (фар). Мусео-Бонериано (Музей Бонайре), разположен веднага зад града. Запомнящо на острова е частният музей на Едуардо. Чудакът го е посветил на починалата си съпруга Джени, която шиела костюмите за традиционния карнавал. На пръв поглед всичко е твърде наивно и кичозно, но взреш ли се в композициите, направени от кукли в човешки ръст, ще видиш намигване, закачка, че даже и ирония към ценностите на съвременния свят.

В града се намира международното летище Фламинго.

Източник: The Scuba Site ; Wikipedia