Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

08.01.2010
AVATAR: за вдъхновението на Джеймс Камерън

Ако вече сте гледали филма Аватар на  Джеймс Камерън, то несъмнено сте открили невероятната прилика между така познатия ни подводен свят и светът на Пандора. Камерън за пореден път потвърди интереса и любовта си към морското дъно, като сътвори един шедьовър, един паралелен свят, на който вдъхна живот по уникален начин и в който вложи смисъл и послание към цялото човечество.

Макар и обвинен в плагиатство, Камерън намери своя неповторим начин да създаде един виртуален свят и издигна в култ ПРИРОДАТА. Тази философия достигна до сърцата на милиони хора по света и ги накара да вникнат в проблемите на цялото човечество.

Трейлър на филма:www.avatarmovie.com/index.html

Видео-интервю  на английски  с режисьора  на Аватар можете да видите тук:
www.myfoxtwincities.com/dpp/buzz/avatar-james-cameron

Относно филма:

Сюжет

Главният герой, Джейк Съли (Сам Уъртингтън) е бивш морски пехотинец, който е бил ранен и парализиран от кръста на долу в битка на Земята. Джейк е избран да участва в програмата „Аватар“, която щу ме позволи отново да ходи. Той отпътува за Пандора - прекрасна и покрита с джунгли луна на отдалечена планета изпълнена с невероятни форми на живот, някои от които красиви, но други - ужасяващи.

Пандора също е домът на На`ви - съзнателна хуманоидна раса, която хората смятат за примитивна. Въпреки това, те са много по-развити физически от хората. Високи три метра с опашки и блестяща кожа, На`ви живеят в хармония с девствения им свят. Само че с навлизането на хората все по-дълбоко в джунглите на Пандора в търсене на ценни изкопаеми, На`ви отприщват завидните си военни качества за да защитят застрашеното си съществуване.

Без да знае за това, Джейк е бил избран да участва в нападението на хората. Тъй като хората не могат да дишат въздуха на Пандора, те са създали чрез генно инженерство хибриди между хора и На`ви наречени Аватари. Аватарите са живи и дишащи тела контролирани от "пилот" чрез технология, която свързва съзнанието на човек с тялото на Аватар. На Пандора обаче, Джейк може да бъде цял отново. Изпратен дълбоко в джунглите като разузнавач за войниците, които скоро ще дойдат, Джейк открива много от красотите и опасностите на Пандора.

Там той среща Нейтири - жена от На`ви, чиято красота може да се мери само с яростта и в битка.

С времето, Джейк се внедрява в клана на Нейтири и започва да се влюбва в нея, но попада в сблъсъка между военно-индустриалните сили на Земята и На`ви, в който трябва да избере една от страните в епичната битка, която ще реши съдбата на един цял свят.

История на филма

През 1994, режисьорът Джеймс Камерън написва първоначален сценарий от 80 страници за „Аватар“. Камерън казва, че бил вдъхновен от „всяка една научнофантастична книга“, която чел като дете, и че в частност се водел от стила на сериите от Едгар Райс Бъроус за "Джон Картър". Камерън описва историята като това как напреднали цивилизации изместват местните чрез директен геноцид или други начини. Също така споменава, че бил вдъхновен от историята за Покахонтас. В „Аватар“ човечеството разгръща практиката описана от Камерън към цели планети. Сюжетът за парализиран човек, който контролира извънземно тяло със съзнанието си е много подобна на идеята на Поул Андерсън от разказа му от 1957 „Наричай ме Джо“.

През август 1996, след като завършва „Титаник“, Камерън обявява, че ще заснеме „Аватар“, който ще използва синтетични, компютърно генерирани актьори. Проектът е оценен на $100 милиона и предполага поне шест актьора за главните роли. Фирмата за специални ефекти „Digital Domain“, с която Камерън си партнира се присъединява към проекта, който по план трябвало да се заснеме през лятото на 1997. Това обаче не се случва.

През юни 2005, Камерън съобщава, че работи по проект с кодово име „Проект 880“, едновременно с друг проект - „Battle Angel“. До декември 2005, Камер съобщава, че планира да заснеме „Battle Angel“ първоначално за пускане през лятото на 2008 и да заснеме „Проект 880“ за пускане през 2009. През февруари 2006, камерън казва, че променил целите за двата проекта като „Проект 880“ ще се пусне през 2007, а „Battle Angel“ през 2009.

Специални ефекти

През декември 2006, Камерън обяснява, че забавянето в направата на филма от 1990-те е поради нуждата да се изчака технологията за създаването на филма да напредне достатъчно. Режисьорът планирал да създаде фото-реалистичен компютърно-генериран чрез използване на нова анимираща технология, върху която е работил повече от година преди това. За разлика от предишни анимиращи технологии, където цифровата среда е добавена след като движенията на актьорите са заснети, новата виртуална камера на Камерън му позволява да наблюдава директно на монитор как актьорът си взаимодейства с виртуалния свят около него и да го насочва все едно се заснема обикновено игрално кино. Технологията е оценена от колегите му Стивън Спилбърг и Джордж Лукас.

Източник: информация за филма от Filmboxx