Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

17.12.2009
Равносметка от World Freediving Championship, Бахамите 2009

Ектремни дълбини на Световния шампионат по свободно гмуркане на Aida, Бахамите, 2009
Златният медал за категория гмуркане без плавници беше присъден според очакванията на сегашните световни рекордьори в дисциплината Уилям Трубридж и Наталия Молчанова. В категорията класическо гмуркане (CWT-Постоянен баласт) никой не отправи предизвикателство към доминиращите шампиони Наталия Молчанова и Хърбърт Нитш, които взеха златен медал, според очакванията.

Драмата се разигра около сребърния и бронзовия медал.

Световният шампионат започна с рекордна дълбочина в категорията без плавници. Трима французи обявиха една и съща дълбочина – 73 метра, (която стана определящата дълбочина, принуждавайки организаторите да ги допуснат до финалите. Не беше изненада, че световният рекордьор Уилям Трубридж завоюва най-голямата дълбочина на финала. Табелата беше спусната на 90 метра дълбочина, където не достига никаква светлина. Преди това тълпата от зрители на брега наблюдава австриеца Хърбърт Нитш в опита за световен рекорд от 89 метра дълбочина, спусната за 3.40минути, но с неуспешен опит за постигане на коректния протокол на повърхността (за съдиите, поради нисък кислород и липса на фокус). Трубидж се състезава на „местна почва” и направи много сигурно спускане на 90 метра дълбочина, оставяйки другите състезатели зад себе си. Канадецът Уилям Уинрам направи впечатляващо завръщане с 80 метра гмуркане и 86 метра на финала, печелейки сребърен медал. Поради краткия блек аут на повърхността на младия Елексей Молчанов след 83 метра гмуркане, французинът Гийом Нери взе бронза със 78 метра гмуркане. Трябва да запомним, че това са гмуркания с breast strokes.

Сред жените Наталия Молчанова беше недостижима с нейните 62 метра гмуркане без плавници, продължило 3.15минути. Ники Родерик, Нова Зенландия, спечели сребърен медал с 55 метра гмуркане (достигнат от нейния партньор Мартин Степанек, притежател на няколко световни рекорда). Джейна Стрейн, Канада, се задържа на своя лимит и взе бронзов медал с 54 метра гмуркане, излизайки с кървене от синусите. Но никой не беше по-щастлив от Джунко Китахама, завършила 4та с 52 метра, което е рекорд за Япония, оставяйки треньорката си със сълзи на щастие. Джунко е направила прогрес от 10 метра през тренировъчната седмица преди Световния шампионат.


Гмуркане с постоянен баласт

След ранното отпадане на Стрейнс, което я оставя извън финалите, шведката Клара Хенсън влезе в първата, отбелязвайки един от многото национални рекорди в този Световен шампионат. Японеца Мисузу Хираи отбеляза 2 национални рекорда и финишира 4ти с дълбочина от 72 метра. Джармила Сложенчикова от Чехия отбеляза национален рекорд със своите 74 метра и финишира за бронз.


Сара Кемпбъл загуби мотивация за истинско предизвикателство към сегашния световен шампион Наталия, достигна с лекота своите 92 метра. Наталия, след като за първи път от години не обяви световен рекорд, спечели златен медал с 97 метра гмуркане.

При мъжете, в класическата fin категория (гмуркане с плавници), дори 80 метра не бяха достатъчни за включването в топ 10 при гмуркането с постоянен баласт. Единия от фаворитите, японецът Шиномия отпадна рано на 90 метра и остави шведа Йохан Дахлстрьом в топ 6 и финала. Финалът при мъжете беше с чисто гмуркане, като всеки направи заявените дълбочини, като последното 6то място е 100 метра гмуркане, според очакванията.

Синята бездна в Лонг Айлънд доказа, че е перфектно място за представяне на фридайвинга. Спокойно, дълбоко, с топли води, на няколко замаха от сушата. 51 атлета от 17 националности участваха, превръщайки най-малкия Световен шампионат в най-успешния за достигнати дълбочини и брой на националните рекорди.

Световни рекорди

Наталия Молчанова – 62 метра Постоянен баласт без плавници
Уилям Трубридж – 90 метра Постоянен баласт без плавници


BO percentage 8%
DQ percentage 10%

Източник: VERTICAL BLUE