Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

15.12.2009
Забраняват джетове и лодки на къси плажове

Забранява се излизането в морето и ползването на джетове, сърфове, лодки, платноходки и всякакви други видове водно-атракционни услуги на плажове, които са по-къси от 300 метра.

Това предвижда наредба, която регламентира за пръв път този вид плавателни забавления за спорт, туризъм и развлечения. Предоставянето на водно-атракционни услуги ще се извършва от физически или юридически лица, концесионери или наематели на морските плажове или техни подизпълнители, но единствено в нарочно определени зони за предоставяне на такива услуги. Те ще бъдат съгласувани предварително с Изпълнителна агенция "Морска администрация" и нейните поделения на морето.

Концесионерите на плажовете ще са длъжни да определят коридори, които трябва да бъдат не по-тесни от 30 метра, по които да се излиза с водни колела, джетове, сърфове и всякакви други атракционни плавателни съдове в морето. Джетовете не могат да се управляват от лица под 18-годишна възраст, ако с тях няма пълнолетен придружител, който да управлява плавателното средство. Забранено е също хора, които са видимо в нетрезво състояние или са употребили наркотици или други упойващи вещества да ползват такива съдове. Когато излизат в морето по специално определения коридор, с джетовете не може да се развива скорост по-голяма от 9 км в час.

Яхтите и ветроходните плавателни средства като сърфове и др. могат да се използват на разстояние не по-малко от 100 метра от обозначената с шамандури зона за къпане. А моторните лодки и джетовете могат да се карат на не по-малко от 200 метра от шамандурите. Това важи и за водните колела, за гребните лодки и за сърфовете. Плажуващите ще могат да сигнализират на тел. 112 и оттам веднага сигналът ще бъде препращан на звената на Морска администрация, които инспектират крайбрежието.

От 1000 до 3000 лева е глобата за физически лица и от 2000 до 5000 лева за фирми, които нарушават реда за водните атрактивни услуги. Шест катера има Морска администрация в градовете Варна, Бургас, Несебър, Балчик, Шабла, Приморско, които за минути ще отиват на мястото на нарушението. За всяко нарушение ще се издава акт. Между два коридора, по които могат да излизат различни атракционни съдове трябва да има не по-малко от 500 метра. Но това може да става само на дългите плажове.

Правилата важат и за неохраняемите плажове по морето. Там обаче самите хора и летовници трябва да сигнализират на посочения телефон за появата на джетове, които карат в непосредствена близост до брега. Всички ветроходи, яхти, сърфове и др. не могат да се приближават на по-малко от 300 метра от дивите и неохраняемите плажове, както и от плажовете, които са къси по-малко от 300 метра дължина. На лодките за разходка се издава разрешение всеки летен сезон, като Морска администрация проверява дали те отговарят на изискванията за сезонен превоз на пътници, дали имат необходимите спасителни жилетки и спасителни плотове. От март-април 2010 г. започва прегледът на лодките, които ще се използват това лято.

"Досега не е имало никакъв регламент и джетове и всякакви съдове за водни атракции са нарушавали спокойствието на плажуващите и са застрашавали живота на къпещите се в морето", каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Източник: Стандарт news