Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Автори

Яна Харизанова
Казвам се Яна Харизанова и съм горда, че съм част от екипа на Diving BG.От десетина години се занимавам с гмуркане и за мен това е най-уникалния спорт, спорт който без да се усетиш се превръща в начин на живот.Когато за първи път гледах документален филм за водолазното дело от поредицата на Кусто и Ганян реших, че това е единственото нещо с което искам да се занимавам и сега 17 години по-късно съм на същото мнение.Надявам се, че чрез това списание ще съумеем да събудим любовта ви към морските дълбини и ще успеем да ви накараме да разберете, че опазването им е от изключителна важност.
Лятото наближава и се надявам да се видим в света на мълчанието. Приятно четене дотогава


Cormac McCreesh - AfricanDiver.com
http://www.africandiver.com/contactUs.html
Danilo и Simona Pagliaro
Данило Паглиаро и жена му Симона са двама италианци, живеещи във Франция. Данило е в Чуждестранния Легион. Управители са на водолазен клуб Екзосет в град Оранж, както и спортният отдел по гмуркане в батальона. Запалени по морето и акулите, и двамата са инструктори по гмуркане, дипломирали се във Френската Федерация за Изследвания и Подводни спортове, инструктори CMAS ***, с държавни дипломи и дипломи от INPP (Национален Институт за Професионално Гмуркане). От няколко години те участват в две изследвания на акули, водят конференции за запознаване с тези животни и предупреждават публиката за опасността от изчезването им, водят курсове и организират стажове по морска биология.


"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less then half of you half as well as you deserve"
Grégоry Piazzola
Raven - Мариан Маньовски
Мариан Маньовски (Raven) e от София
на 40 години,завършил Социология , но в момента работи като митнически агент.
Основното му хоби е подводният риболов- практикува го от дете и въпреки че живее далече от морето, използва всяка възможност да пътува до българското Черноморие или до Гърция за да се погмурка.
С акваристика се занимава също от съвсем малък и с изключение на няколко кратки прекъсвания има вече над 30 години стаж в това.
През последните години се интересува от Акваскейпинг, което е художествено течение в Акваристиката.
Участвал е в най известния конкурс за Акваскейпинг- Световното първенство в Япония- ADA 2006г. където се класира на 82ро място от около 3000 участници от над 60 страни.
Печелил е конкурси по Акваскейпинг и в България.
Негово дело са материалите, които предстоят да публикуваме съвсем скоро в Дайвинг БГ.
Red Bull Ragnarok
Това е порталът на любителите на подводните спортове!
Подводният риболов, свободното гмуркане, леководолазният спорт, както и всички подводни спортове дискутирани и представяни на тази страница спадат към категорията екстремни спортове и практикуването им е потенциално опасно за живота и здравето както на практикуващия, така и за околните.
Всички материали и текстове представени на тази страница изразяват единствено личното мнение на съответния автор и по никакъв начин не следва да се приемат за истина. Въпреки, че някои от материалите и текстовете могат да бъдат възприети от читателя като инструктивни, те не са такива.
Този сайт не предоставя каквато и да било гаранция, че съдържащата се в него информация е вярна, точна и достоверна. Посетителите и членовете на този сайт отговарят сами за своите действия!
Не посещавайте този сайт ако не сте съгласни с горното!
ЗК „УНИКА Живот” АД
Vov - Володя Коцев

След английската гимназия станах военен летец-пилот. По-късно работих в Генералния щаб на българската армия, министерство на отбраната, Военна академия Раковски и пр.
С гмуркане се занимавам от средата на 60-те, подводен лов – от началото на 70-те години на миналия век (хм, как само звучи...). С най-голямо удоволствие завърших леководолазния курс (базата на ДОСО в Поморие, ех, спомени...).
През цялото време до 2005, работата и грижите в семейството не ми позволяваха да практикувам и една трета от времето, което желаех. Сега с удоволствие наваксвам пропуснатото.
Женен съм, имам син и дъщеря.

Писането за и четенето на Diving BG ме държат близо до любимото занимание- подводен риболов – с всичките му многобройни страни, особености, нюанси, тънкости, трудности...
Анатолий Белошчин
„Основните три увлечения на моя живот – гмуркането, подводната фотография и източните бойни изкуства – се превърнаха за мен в професионални занимания и всъщност представляват целия ми живот.

На 12 г. се увлякох по свободното гмуркане и източните бойни изкуства.
От 2001 г. се занимавам професионално с гмуркане.
Осъществените от мене пътувания могат да бъдат разделени на 3 вида:
- Експедиции (изследване на подводни пещери; потънали кораби; спускане в неизследвани или слабо изследвани места на нашата планета);
- Подводни фотосесии – пътувания, основната задача, на които е подводната фотография;
- Дайвърски пътувания с цел „да се погмуркам в красиви и интересни места”.

Към настоящия момент съм:
Trimix Instructor Trainer IANTD,
Instructor Trainer NAUI / NAUI-Tec,
Instructor TDI & SDI,
Full cave diver NSS и IANTD. Sidemount NACD

Увлечението ми по фотографията също се зароди отдавна.
Най-интересно за мене е снимането на пещери. Подводната пещерна фотография е най-интересният вид подводно фотозаснемане. Снимането в пещерите много се отличава от снимането в „открита вода” – както по техниката на самото снимане, така и по организацията на спускането.

Пещерата предоставя възможност да се направят интересни и оригинални снимки. В пещерата е много лесно да се правят „обемни фотографии”. Това се постига по няколко начина:
- чрез използването на няколко плана, които в пещерата обикновено са предостатъчно;
- цветовото разделение;
- използването на сенките и контурната светлина.

Едно от направленията във фототворчеството е снимането на модели във вода. Веднъж, връщайки се след дълго солово спускане в пещера, на изхода на пещерата видях много красиви лъчи. Бях така потресен, че останах там, докато не свърши дихателният ми запас. Дълго мислех как да заснема тези лъчи. Без дайвър би било някак си пусто. Да поместя в кадъра водолаз обаче също не е много хубаво – човек с екипировка няма особено да хармонира с тази „нежна” красота. Така се роди идеята да използвам в кадъра модел без екипировка. Работата с моделите, гмуркащи се на апнеа, толкова ми хареса, че сега правя повечето си снимки именно с модели.

Активно се занимавам с източни бойни изкуства. (SiFu,Ръководител – International Wing Chun Institute (Hong Kong Wing Chun Institute) в Русия и ОНД. Към настоящия момент имам повече от 20 школи в различни части на света.

Моят сайт е: http://www.tecdive.ru ”

Ангелина Новичкова
Асен Цветков
Асен е кореняк варналия, чийто баща, дядо и прадядо пъповете са им били хвърлени в морето. Проплувал сравнително късно, когато е имал реалния шанс да се удави, обаче се задържал над водата и не успял. Дълги години изпитвал страхопочитание от морските дълбини. Всяка сянка на камък вземал за тъмен призрак, който всеки момент ще го стисне за врата .... Именно за това се кефел на морето, когато можел да го чувства около себи си като аквариум - на плитко сред морски игли, лапини и мраморни рачета с българска маска тип "илюминатор - мазохист" и шнорхел направен от изкривена ПВЦ дръжка на метла.
Един ден, дълги години след това, гледайки снимките на Димитър Андреев - "Митака" решил, че трябва да се престраши и да стане водолаз. Асен казва : "Стапах такъв 3 години по-късно. Все още съм зелен като Курнишон, но се надявам скоро да се издигна поне в ниво "Домат"."
Последната му реплика вече ти подсказва, че Assen, така познат сред форум-дайвинг обществото, ще води рубриката Humour (Хумор) и ще ни разсмива с весели водолазни и харпунджийски истории.
Атанас Панайотов -"Морски вестник"
Атанас Панайотов или още Наско е добър приятел на списанието.
По образование Наско е капитан ІІ ранг о.р., доктор по история, а по професия е дългогодишен главен редактор на "Морски вестник".
Благодарим му за подкрепата и усмивката, с която приема нашите идеи.
Негова е страхотната статия за Експедицията на потъналата подводница Л-24 извършена от BSTD Underwater Explorers

Брюно Боверже
Български портал за Африкански Цихлиди
В Българският портал за Африкански Цихлиди авторите споделят подобни идеи и мисли на нашите, което ще рече, че независимо от разликата в мащаба на аквариумите в сравнение с дълбините на откритите морета, тези хора, също като нас, работят за Идеите си и популяризират хобито си превърнало се в страст и начин на живот!

Едно полезно сътрудничество, което вярваме ще се превърне в приятелство и ще помага за развитието на общите Идеи!

Ето и за портала:

"След близо две години от сплотяването ни в специализиран форум, след повече от 1 000 дискусионни теми и над 12 000 коментара и най-вече – след над 300 регистрирани потребители, време беше да създадем и сайт, следващ нуждите на нас, запалените по африканските цихлиди акваристи в България. Е, след 5 месеца труд и игра на програмисти той вече е факт и се надяваме вие да сте поне толкова щастливи от откриването му, колкото и ние!"

http://www.africancichlids-bg.com/

Валентин Василев
Роден в София през 1952 г.
Завършва строително инженерство в Университета по архитектура и строителство, а по-късно и журналистика в СУ „Климент Охридски”. Специализира икономика.
Четири пъти е избиран за народен представител в българския парламент.
Министър на околната среда на Република България 1991-1992 г.
Министър на търговията и туризма на Република България 1997-2000 г.
Председател на Българо-германския форум от 1996 г. до сега.
Морето е голямата му любов. Гмурка вече 35 години. Автор е на подводни филми, книги и статии за подводния риболов и опазването на Черно море.
Състезател по подводен риболов от 1978 до 1997 г., носител на много трофеи от състезания за купата на България.
Един от най-добрите ловци на лавраци по южното Черноморие и на баракуди по Кенийското крайбрежие на Индийския океан.
Валентина Тодорова
Валентина Тодорова е родена във Варна и като повечето си съграждани е фамилно обременена с морето - дядо й е служил на миненосеца „Храбри” (един от събратята на прочутия „Дръзки”), а баща и, морски офицер, бил безкрайно влюбен в морето и корабите. Валя наследява тази любов и професията си на морски биолог е всъщност осъществена детска мечта и гледа на нея като на призвание, а не като на обикновено препитание.
Завършва Биология в СУ „Кл. Охридски”. Там защитава дисертация по хидробиология в Института по океанология – БАН, където работи вече над 15 години. Член е на Световния комитет по защитени територии на IUCN и чрез работата си популяризира идеята за създаване на морски резервати у нас.
Тя казва : „Дайвингът за мен е „сърдечно увлечение”, но освен това и средство да изследвам и опознавам подводния живот, което ми дава професионално предимство пред „сухоземните” ми колеги. Обичам: синовете си. Удивлявам се от: природата във всичките й проявления. Ненавиждам: малодушието.”
Любимата си мисъл споделя и с нас: „Господи, дай ми решителност да променя това, което мога да променя, дай ми сили да понеса това, което не мога да променя и мъдрост да различа едното от другото.” Има и една друга, която научила от Любомир Клисуров (известен наш подводен фотограф) и представлява синтезиран морален кодекс на гмуркача: „Не вземай нищо със себе си, не оставяй нищо след себе си.”
Мъдро, нали.

Вера Гоцева
Вера Гоцева е философ, театрален критик и журналист. През годините е публикувала в почти всички сериозни издания за култура и лайфстайл в страната. Пише за голям брой списания и има награди в различни области. Твърди, че абстинира от липсата на три неща - сутрешно кафе, снимки на гъски и усещането да е под вода.
Весел Новкиришки
Владимир Явашев
Гердан и Тодор Йорданови
Дайвър Мегазин
Данаил Аврамов
Деси Бацанова
Диана Алексиева
Диляна Вучкова
Димитър Сапаревски
Дияна Петрова - Данова
Елена Матеева
Елена Пекова
Енцо Гарсия Бартоломей
Жак Майол
Иван Бакърджиев - Wishbone
Иван Илиев
Иван Томов
Иван Христов
д-р Иван Христов Христов

Роден е през 1970 г. в град Троян.През 1995 г. завършва историческия факултет на ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий”.През 1999 година защитава дисертация на тема:”Планинска Тракия.Проблеми в историческото развитие на планиски тип култура по модели от Хемус, Родопа и Карпати през І хилядолетие преди Христа “.
От началото на 2000 година работи в Националния исторически музей.Избран е за научен сътрудник І степен след проведен конкурс и избор от Научния съвет на Институт по Тракология към БАН. От октомври 2007 г. е Заместник Директор на Национален исторически музей.

За периода 2002-2008 година работи като кординатор на Програма за спасителни археологически разкопки на римския кастел и крайпътна станция Состра при с.Ломец, Троянска Община.Ръководя проучванията на тракийски култови обекти в Западни Родопи (рида Добростан и Градище ). Теренната му археологическа работа е свързана и с проучването на римските станции на пътя Ескус – Филипополис в планинския участък на пътя (станция Сторгозия – Суб радицес ).Поредните му археологически проучвания водят до откриването през лятото на 2004 година на едно от най-ранните златни съкровища по българските земи, а именно 400 златни накити от раннобронзовата епоха намерени в некропол в Южна България и съвместно проучван с колегата Мартин Христов (НИМ ).
През лятото на 2005 г открива тракийска царска резиденция в Средна гора и проучва двореца на одриския владетел Аматок І.
Научен секретар е на редколегията на Известия на Националния исторически музей.Инициатор и автор на Програма свързана с представянето на културното наследство на българските възрожденски центрове в НИМ и сътрудничество с музеите в страната.
Има издадени над 80 научни статии в български и задгранични периодични издания.Автор е на 15 монографии.Имам участие в десетки научни конференции и симпозиуми.Участвам в популяризирането на българското културно наследство като сценарист на научно-популярни филми в БНТ и частни медии.
Планински спасител е от 1994 г.Членува в Българския алпийски клуб и Българска федерация по пещерно дело.Има завършил курс за леководолаз.
Ивелин Иванов
Ивелина Иванова
Ивелина Георгиева Иванова, родена на 24 януари 1977 в гр. Пловдив.

През 1995г. започва да учи като студент в специалност Антична история и култура към Нов Български Университет. През 2000г. случайната и среща с директора на Центъра по подводна археология и морска история, Христина Ангелова, я увлича истински професионално в подводната археология. С нейна помощ и в сътрудничество с институцията, която тя ръководи, става ръководител на студентски проект адресиран към фондация Отворено Общество, който е свързан с придобиване на водолазен сертификат и теоретична подготовка по подводна археология, наречен Летен университет по подводна археология. След изкарване на курса всички участници са включени в провеждащите се, по същото време, археологически разкопки в акваторията на Китенски залив, за изследване на средновековен потънал кораб. Учавства в разкопаването на кораба до приключването на експедицията през 2003г. Оттогава насам непрекъснато усъвършенства водолазните си умения и гмуркането се превръща за нея в едно от най-обичаните и неща. Мечтае да се занимава с подводна археология професионално, но има претенцията да го прави главно в Черно море, защото професионална и слабост са културата и историята на народите населявали днешните български земи. Понастоящем започва работа, като уредник в музея на град Малко Търново, където може да се занимава с другата си страст- археология и история на траките.
Любовта си към морската история и археология и отговорността, която има към тях и която непрекъснато подържа, я карат да пише статиите си може би малко по-скучно и по-скоро познавателно, споделя тя. „Опитвам се да сглобя една обща картина на българското крайбрежие с експедициите, които са се водели в миналото, за да стигне тази информация до повече хора и да излезе от скучните археологически издания недостъпни почти за никого. Ще ми се да вярвам, че това е важно и за други хора освен за мен. Най-много ми се иска скоро да има какво да напиша и за настоящи експедиции, където подводните археолози работят заедно с най-съвременна техника и така високите резултати да накарат повече хора да се гордеят и с морето и с историята си, но преди всичко и най-важното - да бъдат отговорни към тях. Ето тук е отговора на въпроса защо /но само засега/ пиша приоритетно за българската подводна археология.”

Калин Петров
Клуб Нептун
Клубът е официално регистриран на 2 юли 1989 г.
Първият за страната самостоятелен клуб за провеждане на подводна дейност.
Функционира в съответствие с националното законодателство.
Организира: обучение, спортно-състезателна дейност, подводни експедиции, аварийно-спасителни мероприятия.
Красимир Жечев
Красимира Кючукова
Красимира Стайкова и д-р Никола Гаевски
Д-р Никола Гаевски е инициатор за създаването на Хипербарен медицински център "ОКСИГЕНА", негов управител и един от малкото специалисти, занимаващи се с хипербарна оксигенация в България.
Д-р Гаевски има над 37- годишен лекарски стаж, от който три години обща медицина и 34 години като ортопед- травматолог. Завършил е Медицински университет в гр. Варна. От 1980 г. до 2006 г. работи в Клиника по ортопедия и травматология в гр. Варна. В периода 1989 – 1993 г. работи като хирург в Тунис. В продължение на 4 години е бил медицински директор на МБАЛ “Св. Анна” – Варна.
Работи в областта на гнойно- септичната хирургия и остеонекроза на бедрените глави и има няколко публикации по тези въпроси.
Специализирал е в Германия озонотерапия.
От 1978 г. той е лекар - леководолаз и е участвал в спасяването на водолази с тежки форми на кесонна болест.
Рицар на Ордена на Тамплиерите (Велик Приорат България), той носи рицарското в сърцето си – за него чест, достойнство, грижа за хората са начин на живот. Той е истинският пример как “за да стигнеш до извора, трябва да вървиш срещу течението”.Красимира Стайкова е мениджър в Хипербарен медицински център “Оксигена” – Варна. Дипломиран магистър по Здравен мениджмънт на Медицински университет, гр. Варна. Защитава магистърска теза по Хипербарна оксигенотерапия през 2003 г. От 7 години се занимава с мениджмънт и хипербарна медицина, преминава обучение във Франция.
От 2001 г. до 2004 г. изучава Журналистика.
Обича морето, пътешествията и книгите. Вярва, че с упорит труд, много любов и доза късмет може да осъществиш мечтата си.
Fortes Fortuna Adiuvat – Съдбата помага на смелите
... но не безразсъдни Лeсли Лийни
Лиз Алдерман
Любен Дилов - син
Любен Дилов-син е български сценарист и политик, син е на известния български писател Любен Дилов.
Роден е 19 ноември 1964 г. в София. Завършва 32-ра гимназия в столицата и Факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Печатни медии“. Работи като редактор в няколко печатни издания като вестник „Поглед“, списание „Литературна академия“ и др.

От 1990 г. се занимава със създаването на телевизионните предавания „Ку-ку“, „Каналето“, „Хъшове“, „Шоуто на Слави“. Той е двигател и основен идеолог на тези предавания.

След 2001 г. Дилов-син навлиза в политиката на България. Той е създател и първи говорител на движение „Гергьовден“, а през 2003 г. става и негов председател. От 2004 г. е собственик и редактор на вестник „Новинар“.

Член е на Интернет общество - България от 1 май 2001 г.

Женен, с три деца.
Любомир Стефанов
My name is Lubomir Stefanoff. I live in Sofia, Bulgaria. I started freediving in August 2007. After spending 1,5 months on the island of Rhodes, Greece in 2008 I got hooked on it. The desire to get better and experience the great sensations while holding my breath (apnea) led to devoting a large part of my free time to training and freediving.
Мариан Маниовски
Марио Христов
Роден на 01.12.1961 г. в гр. Варна. Завършва техникум по индустриална химия, след което ВХТИ Бургас, специалност „Технология на органичния синтез и горивата”, квалификация инженер – химик.
Работи като ръководител отдел „Технология и координация на производството” в Полимери АД, Девня.
Хоби: подводен риболов на високо ниво. Състезател от 1980 год. до днес: 3 пъти републикански шампион, 2 пъти носител на купа България, победител в международния турнир Сребърната амфора, дългогодишен национален състезател.
Зодия Стрелец. Обича да пътува и да се състезава.
Девиз: „За всеки има място под слънцето, стига да не ми прави сянка”
Собственик на фирма Мириус ООД, вносител на екипировка за подводен риболов – търговска марка IMERSION, FRANCE.
Мария Маркова
Смотана (от Мария Маркова - Марчела)

Да се намериш в LOVE е като да се намериш в шипков храст. Мазохист озовал се в шипков храст. Шипките са толкова полезни и толкова бодливи. Цветът им е толкова банален, толкова женски.
Нета ми спря точно, когато тръгнах да пиша това. Мисля, че всички трябва да се възползваме от моменти като този, моменти без нет. Това не беше най-страшното. Намирах се пред компютър, в който няма нито една папка с музика. Без нет, без музика.
Замалко да избухна. Получих аритмия. Така напираше в мен нуждта да пиша. Изтичах и взех моят компютър, който е пълен с музика. Включих уинампа и Lizz Wtight започна да ми пее Im Confessin` that I love you. Колко любовно! Веднага пих валериан, мента и глог за сърцетупа. Седнах и сравинх любовта с шипков храст. Почувствах се тъпа.
Вие как се чувствате в денят на влюбените?
Любовта е виновна за големият взрив, който пък е виновен за нас. Ние ще сме виновни за следващия голям взирв, който ще изкупи вината на първия.
Чувствате ли се обречени? Не? Трябва. Трябва да се измъчвате.
Любовта не е ден. Любовта е свят. Свят, който не е червен и банален, а зелен и без нас.
Не съм тъпа, напротив. Смотана съм.
Мария Радославова
Родена на 01 април 1971 г.
One day your life will flash before your eyes. Make sure it's worth watching.
* National Academy of Arts Bulgaria '97
* book design and illustration
* UND USA '01
* multimedia and graphic design
* National High School of Applied Arts

http://maria.x-non.com/#

Мартин Христов
Милен Леземан и Грета Стефанова
Останалата част от екипа на Студио Протей, с чиято помощ осъществихме и няколко страхотни фотосесии за изданието и ще продължаваме да го правим. Грета е стилист с богато въобръжение и по всичко си личи, че разбира от работата си, а Милен, друг млад и талантлив фотограф от Студио Протей засне страхотни кадри от повърхността. Благ